ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΝΕΑ PHOTO GALLERY ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
11059616_752398861542297_5073993655537518612_n

Ανεπάρκεια βιταμίνης D στην κύηση – ένας κίνδυνος που συχνά υποτιμάται!!!

Μια μεγάλη σειρά μελετών των τελευταίων χρόνων διερεύνησε τη σχέση διαφόρων επιπλοκών της κύησης με τα επίπεδα της βιταμίνης D στη μητέρα. Σε παλαιότερες αναρτήσεις μας είχαμε αναφερθεί στη συσχέτιση μεταξύ ανεπάρκειας της βιταμίνης D στη μητέρα και μακροχρόνιους κινδύνους για τα παιδιά που γεννιούνται από αυτές τις μητέρες, όπως το άσθμα, οι αλλεργίες, η παχυσαρκία, η ψυχογενής ανορεξία και η βουλιμία, ο σακχαρώδης διαβήτης και άλλα σοβαρά προβλήματα. 11059616_752398861542297_5073993655537518612_n

Συμπληρώνοντας αυτή τη σειρά ερευνητικών εργασιών, έρχεται μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε προ ολίγων ημερών στο επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρίας Ενδοκρινολογίας (The Endocrine Society) και έρχεται από την Κίνα. H μελέτη αυτή διερεύνησε κάτι που δεν είχε έως τώρα μελετηθεί: το βάρος του παιδιού. Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Hefei της Κίνας μελέτησε περισσότερες από 3500 γεννήσεις και διαπίστωσε ότι η ανεπάρκεια της βιταμίνης D στη μητέρα (Συγκέντρωση 25-OH-D

Οι συσχετίσεις αυτές ήταν ανάλογες με το βαθμό της ανεπάρκειας της βιταμίνης D. Για κάθε αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης D κατά 10ng/mL, το βάρος του παιδιού κατά τη γέννηση αύξανε κατά 200 γραμμάρια περίπου. Τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες με επίπεδα βιταμίνης D 50, το βάρος ήταν κατά μέσο όρο 3.8 κιλά!

Αυτά τα αποτελέσματα δεν αποδεικνύουν την αιτιολογική σχέση της ανεπάρκειας της βιταμίνης D με την γέννηση ελλειψοβαρών παιδιών, υποδηλώνουν όμως, ότι η παρουσία φυσιολογικών συγκεντρώσεων στην κύηση είναι σημαντικότερη από ότι θεωρούσαμε μέχρι σήμερα. Στο άμεσο μέλλον αναμένουμε και δήλωση (Position Statement) από την Αμερικανική Ενδοκρινολογική Εταιρία όσον αφορά τον έλεγχο της βιταμίνης D και τη διόρθωση της ανεπάρκειας σε περιπτώσεις κύησης. Φυσικά, δεν αναμένουμε κάτι αντίστοιχο από το Αμερικανικό Κολλέγιο Γυναικολογίας και Μαιευτικής, το μεγαλύτερο σύλλογο των Γυναικολόγων των ΗΠΑ, μιας και πάντα δηλώνει αντίθετο στο γενικευμένο έλεγχο εγκύων για προβλήματα που επηρεάζουν κυρίως το κύημα.

Κλείνουμε για σήμερα το θέμα μας αυτό, θυμίζοντας ότι η βιταμίνη D δεν είναι συμπλήρωμα, όπου οποιαδήποτε δόση μπορεί να διορθώσει την ανεπάρκεια. Δεν υπάρχει καν μόνο μία μορφή βιταμίνης D, αλλά πολλές. Η θεραπεία για την ανεπάρκεια πρέπει να είναι τελείως συγκεκριμένη και να αποτελεί άμεση θεραπευτική επιλογή ενός ιατρού με γνώση και εμπειρία στην αναπλήρωση της. Η θεραπεία είναι τελείως προσωπική και ειδική για κάθε ασθενή, και ο ιατρός μας πρέπει να θέσει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, μέσα στον οποίο θα πρέπει να φτάσουμε στα ιδανικά επίπεδα (30-70ng/ml). Στη συνέχεια θα πρέπει να λάβουμε θεραπεία συντήρησης, προκειμένου να παραμείνουμε στα ιδανικά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης.

Για περισσότερες πληροφορίες για την ανεπάρκεια της βιταμίνης D στην κύηση, αλλά και την αναπλήρωσή της επικοινωνείστε με το ιατρείο μας (εδώ).

2014 © Copyright
created by eight8.