Η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης στον άνθρωπο εξαρτάται από ένα μεγάλο αριθμό παραγόντων, μεταξύ των οποίων είναι και μια σειρά ορμονών: η αλδοστερόνη, η ρενίνη, η αγγειοτενσίνη Ι και ΙΙ, η ενδοθηλίνη, η προστακυκλίνη, η αδρεναλίνη, η νορ-αδρεναλίνη, η κορτιζόλη, η δεοξυκορτικοστερόνη και πολλές άλλες. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι σε περίπτωση υπερ-έκκρισης μίας ή περισσοτέρων εξ αυτών η πίεση θα ανέβει και ο ασθενής θα εμφανίζει υπέρταση, ενώ σε ανεπάρκειά τους θα υπάρχει χαμηλή αρτηριακή πίεση (υπόταση).

Η υπέρταση αποτελεί μια από τις σύγχρονες μάστιγες της εποχής μας και προσβάλλει μεγάλο αριθμό ανθρώπων, ενώ η συχνότητά της αυξάνει με την ηλικία. Σε νεότερους ασθενείς, αλλά και σε ορισμένους ηλικιωμένους ασθενείς η υπέρταση εμφανίζεται ανθεκτική στη θεραπεία και απαιτεί 3 ή και περισσότερα φάρμακα προκειμένου να ελεχθεί. Η παρουσία κάποιας ορμονικής διαταραχής σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ πιθανή και χρήζει ειδικού ενδοκρινολογικού ελέγχου.
ypertasi
Κατά τη διάρκεια της εργασίας του στο τμήμα Ενδοκρινολογίας, Διαβήτη και Μεταβολισμού στο University of Wisconsin, Madison, WI, ο ιατρός Ρόδης Δ. Παπαρώδης συνεργάστηκε με μια ομάδα μελέτης της αρτηριακής υπέρτασης. Μαζί με αυτή την ομάδα μελέτησε τη θεραπεία ασθενών με υπερέκκριση της ορμόνης αλδοστερόνης, μιας στεροειδούς ορμόνης που εκρρίνεται φυσιολογικά από τα επινεφρίδια και προκαλεί αύξηση της πίεσης. Η συνηθέστερες αιτίες αυτού το φαινομένου είναι η παρουσία καλοήθων όγκων των επινεφριδίων ή αμφοτερόπλευρης υπερπλασίας. Στην πρώτη περίπτωση η χειρουργική εξαίρεση του όγκου οδηγεί σε ίαση του ασθενούς, αν πραγματοποιηθεί έγκαιρα (

Η συνηθέστερη φαρμακευτική θεραπεία για αυτή την πάθηση είναι η σπιρονολακτόνη, μια στεροειδής ουσία που αποκλείει τον υποδοχέα της αλδοστερόνης και κατά συνέπεια οδηγεί σε ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης στις περισσότερες περιπτώσεις. Δυστυχώς αυτό το φάρμακο σε υψηλές δόσεις προκαλεί διαταραχές του κύκλου στις γυναίκες και αντενδεικνυται στην κύηση. Στους άνδρες, ένας μεγάλος αριθμός ασθενών εμφανίζει επώδυνη γυναικομαστία, ιδιαίτερα στις υψηλότερες δόσεις. Ένας νεότερος παράγων που ονομάζεται επλερενόνη είναι λιγότερο δραστικός, ακόμα και στις υψηλότερες δόσεις, αφήνοντας ανεξέλεκτη την πίεση σε σημαντικό αριθμό ασθενών. Συνεπώς κανένα από τα δύο αυτά σκευάσματα δεν είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση αυτών των πάθησεων

Με μια ενδιαφέρουσα μελέτη, που παρουσιάστηκε στο 95ο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας Ενδοκρινολογίας στο San Francisco, CA, η ερενητική ομάδα του ιατρού Ρόδη Δ. Παπαρώδη εφάρμοσε ένα ειδικό πρωτόκολο συνδυασμένης θεραπείας σε ασθενείς με αυτή την πάθηση, που είχε ως αποτέλεσμα τον εξαιρετικό έλεγχο της υπέρτασης χωρίς την εμφάνιση παρενεργειών. Η παρουσίαση αυτή είχε εξαιρετικό απήχηση στους 11.000 περίπου συνέδρους και αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο διαχείρησης αυτών των ασθενών.

ypertasi2

Ο ιατρός Ρόδης Δ. Παπαρώδης, περιστοιχισμένος από τους συνεργάτες του: Subarna M. Dhital και Juan C. Jaume, κατά την παρουσίαση της εργασίας τους για τη θεραπεία της ενδοκρινικής υπέρτασης στο 95ο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας Ενδοκρινολογίας.

Για περισσότερες πληροφορίες για την έρευνα αυτή, τις αιτίες της ενδοκρινικής υπέρτασης, αλλά και τη θεραπεία τους, απευθυνθείτε στο ιατρείο μας, στη διέυθυνση Γεροκωστοπούλου 24, Πάτρα, στο τηλέφωνο 2610-222.176, το κινητό 6932-922.296 ή το email μας rodis@paparodis.gr.