ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΝΕΑ PHOTO GALLERY ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γνωρίζουμε από πολλές παλαιότερες και πολύ σοβαρές μελέτες, ότι η κατάθλιψη σχετίζεται έντονα με την παχυσαρκία. Ακόμα εντονότερη είναι η σχέση της παχυσαρκίας με τη χρήση της μεγάλης πλειοψηφίας των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων. Μάλιστα, σε αυτή την περίπτωση, έχει παρατηρηθεί ότι οι προσπάθειες απώλειας βάρους είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτύχουν, ανεξάρτητα της μεθόδου που χρησιμοποιούμε. Η κατάθλιψη, επίσης, πολύ συχνά κληρονομείται, όπως και τα περισσότερα ψυχιατρικά νοσήματα. Αυτό που δε γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, όμως, είναι, αν παράλληλα με την κατάθλιψη, κληρονομείται και η προδιάθεση για παχυσαρκία.

Για να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα, η ερευνητική ομάδα του University College London, παρακολούθησε 4733 ζευγάρια μητέρας και κόρης για 26 έτη. Στο διάστημα αυτό, όλες οι γυναίκες προσήλθαν τρεις φορές στο ερευνητικό κέντρο – όταν οι κόρες ήταν 5, 10 και 16 ετών. Και στις τρεις περιπτώσεις οι μητέρες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο που κατέγραφε πιθανά συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ καταγραφόταν το βάρος και το ύψος και των δύο. Η ίδια μελέτη επαναλαμβανόταν όταν οι ασθενείς (μητέρα ή κόρη) έκλειναν τα 42 έτη της ηλικίας.

Το αρχικό ενδιαφέρον εύρημα, ήταν ότι τα συμπτώματα μητέρας και κόρης ταίριαζαν πάρα πολύ στα 42 έτη της ηλικίας, αποδεικνύοντας την κληρονομικότητα της νόσου. Βέβαια αυτό ήταν αναμενόμενο, και γι’ αυτό χρησιμοποιήθηκε μόνο ως δείκτης της ποιότητας της μελέτης. Αυτό που δεν ήταν αναμενόμενο, όμως, και εντυπωσίασε την επιστημονική κοινότητα, ήταν ότι υπήρχε σημαντική συσχέτιση μεταξύ της έντασης των συμπτωμάτων κατάθλιψης της μητέρας, και του σωματικού βάρους της κόρης, σε κάθε ηλικία. Οι κόρες των οποίων οι μητέρες είχαν συμπτώματα κατάθλιψης στις 2 ή 3 επισκέψεις, είχαν μεγαλύτερο σωματικό βάρος και μεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας από αυτές χωρίς συμπτώματα ή παρουσία συμπτωμάτων σε 1 επίσκεψη.
Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές, ότι η κατάθλιψη της μητέρας σχετίζεται έντονα με το βάρος της κόρης, και έχει και ποσοτική σχέση: δηλαδή, όσο εντονότερο είναι το πρόβλημα της μητέρας, τόσο μεγαλύτερο γίνεται και το σωματικό βάρος της κόρης. Η μελέτη αυτή ανοίγει νέους δρόμους στην έρευνα της παχυσαρκίας και της σχέσης με τα ψυχικά νοσήματα, και μας καθοδηγεί στο να παρέμβουμε δραστικότερα στον τομέα της πρόληψης της παχυσαρκίας στους απογόνους αυτών των γυναικών. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επίσημο περιοδικό της Διεθνούς Εταιρίας Παχυσαρκίας το Νοέμβριο του 2016.

Διαβάστε περισσότερα για την Παχυσαρκία στο ειδικό άρθρο μας, εδώ, και για τις μελέτες που πραγματοποιούνται στο ιατρείο μας με αντικείμενο την παχυσαρκία, εδώ.

paparodis.gr © 2023
design-development: thinkout.gr
espa logo