ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΝΕΑ PHOTO GALLERY ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο φυσιολογικός τοκετός αποτελούσε τη μόνη εφικτή μέθοδο γέννησης ενός παιδιού για την ανθρωπότητα για χιλιάδες χρόνια. Αυτή η μέθοδος γέννησης ήταν μονόδρομος γιατί δεν υπήρχαν ιατροί που θα παρακολουθούσαν επιστημονικά την έγκυο, ενώ φυσικά δεν υπήρχαν και τα μέσα κάποιας ουσιώδους παρέμβασης, ακόμα και αν τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά. Αυτό είχε ως συνέπια την παρουσία ενός υψηλού ποσοστού εμβρυικής και μητρικής θνησιμότητας, μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα. Με την αλματώδη εξάπλωση της ιατρικής επιστήμης και την εκαπίδευση μεγάλου αριθμού επιστημόνων στην μαιευτική, αλλάκαι τη  παρουσία οργανωμένων νοσοκομείων και κλινικών ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα μέρη, το φαινόμενο αυτό βελτιώθηκε σημαντικά, αφού καταφέραμε να ελαττώσουμε σε πολύ χαμηλά είπεδα τον κίνδυνο μητρικού ή εμβρυικού θανάτου. Σε αυτό συνετέλεσε τα μέγιστα ο τακτικός έλεγχος μητέρας και εμβρύου με τον υπέρηχο, γεγονός που βοήθησε στο να διαγνωστούν πολλαπλά προβλήματα που θα μπορούαν να ενσκύψουν κατά τον τοκετό, και έτσι να οδηγηθούν αρκετές γυναίκες σε μια σωτήριο για αυτές και το μωρό του καισαρική τομή.

Δυστυχώς, όμως, στην πατρίδα μας και όχι μόνο, αντί να χρησιμοποιήσουμε τη δυνατότητα της καισαρικής τομής ως ένα εργαλείο ελάττωσης των κινδύνων για τη μητέρα και το μωρό, βρήκαμε την ευκαιρία να προγραμματίσουμε όλες σχεδόν τις γέννες των παιδών μας, προκειμένου ο ιατρός και η ασθενής να αποφύγουν την ταλαιπωρία και την αναμονή. Αυτό είχε ως συνέπεια μια δραματική ελάτττωση του αριθμού τωνφυσιολογικών τοκετών, που σε κάποιες περιοχές της χώρας αγγίζει το μηδέν!!! Οι συνέπειες από τη γενικευμένη εξάπλωση της καισαρικής για λόγους ευκολίας, και εκτός ιατρικών ενδείξεων, δεν είναι σαφείς, αφού μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν πολλές μελέτες.

Γι’ αυτό το λόγο, μια ερευνητική ομάδα απότη Δανία ξεκίνησε από το 1988 ένα μακροχρόνιο ερευνητικό πρωτόκολλο με στόχο την ανάλυση των αποτελεσμάτων της καισαρικής τομής στα παιδιά που γεννήθηκαν με αυτό τον τρόπο. Έτσι, δημιουργήθηκεη μελέτη Danish Fetal Origins Cohort, όπου καταγράφηκαν 965 έγκυοι. 20 έτη μετά, το 2008, κλήθηκαν τα παιδιά αυτών των γυναικών, που είχαν κλείσει το 20ό έτος της ηλικίας για να εξεταστούν και να συμπληρώσουν μια σειρά από ερωτηματολόγια. Συνολικά 695 από αυτά τα παιδιά συμμετείχαν στη μελέτη.

Τα αποτελέσματα τς μελέτης ήταν εντυπωσιακά σε πολλαπλά επίπεδα. Καταρχάς, επειδή η Δανία είναι πολύ αυστηρή στα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται για την πραγματοποίηση καισαρικής τομής, μόλις το 7% των γυναικών είχαν γεννήσει με αυτή τη μέθοδο!!! Το 93% των γυναικών είχε γεννήσει φυσιολογικά. Σε σχέση με τα παιδιά που είχαν γεννηθεί φυσιολογικά, η πιθανότητα παχυσαρκίας ήταν 217% μεγαλύτερη για τα παιδιά που είχαν γεννηθεί με καισαρική τομή, ανεξάρτητα από το βάρος γέννησης, την ηλικία της κύησης, και το ιστορικό διαβήτη στην κύηση της μητέρας! Παράλληλα, αυτά τα παιδιά είχαν 8.5% υψηλότερη συγκέντρωση χοληστερίνης στο αίμα, 12.6% υψηλότερη συγκέντρωση της LDL χοληστερίνης (κακή χοληστερίνη) και 73.1% υψηλότερη λεπτίνη (μια ορμόνη που αυξάνει με τη μάζατου λίπους του σώματος).

 

Ποια είναι τα συμπεράσματα της μελέτης;

Αν και όλοι γνωρίζουμε τα οφέλη της καισαρικής τομής σε κυήσεις υψηλού κινδύνου (π.χ. όταν υπάρχει περιτύλιξη του ομφάλιου λώρου ή μακροσωμία κλπ.), αλλά όλοι γνωρίζουμε επίσης ότι συχνά το χειρουργείο αυτό γίνεται επί χαλαρών ενδείξεων ή ακόμα χειρότερα απουσία ενδείξεων. Αυτό είναι προφανές ότι δεν αποτελεί έξυπνη στρατηγική με βάση τη συγκεκριμένη μελέτη, η οποία μάλιστα έτυχε τεράστιας απήχησης παγκοσμίως, και δημοσιεύθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα επιστημονικά περιοδικά που ασχολούνται με την παχυσαρκία.

 

Διαβάστε περισσότερες σύγχρονες επιστημονικές μελέτες, στην ειδική σελίδα μας, εδώ.

paparodis.gr © 2023
design-development: thinkout.gr
espa logo