Ο καρκίνος του προστάτη, και ο καρκίνος του μαστού είναι δύο από τις συχνότερες μορφές καρκίνου, που δυστυχώς προσβάλλουν όλο και περισσότερους συνανθρώπους μας. Αν και τα όργανα αυτά δεν είναι ενδοκρινείς αδένες με τη στενή έννοια του όρου, η επιβίωση των ασθενών, η ποιότητα ζωής, η διατήρηση της γονιμότητας, η αποφυγή της οστεοπόρωσης και των καταγμάτων, αλλά και η διατήρηση του μεταβολισμού σε φυσιολογικά επίπεδα κατά τη θεραπεία και μετά, είναι αντικείμενο ενδοκρινολογικού έργου. Στους καρκίνους αυτούς η βασική θεραπεία για ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών είναι αποκλειστικά ορμονική, είτε με την έννοια του αποκλεισμού της δράσης των οιστρογόνων και της προγεστερόνης στις γυναίκες, είτε υπό τη μορφή του αποκλεισμού της δράσης της τεστοστερόνης στους άνδρες.

Ταυτόχρονα, οι διάφορες μορφές χημειοθεραπείας και ορμονοθεραπείας προκαλούν σημαντικές ορμονικές και μεταβολικές διαταραχές, ιδίως στο μεταβολισμό των οστών, ενώ αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και καταγμάτων. Συνεπώς η πλειονότητα των ασθενών με καρκίνο του μαστού ή του προστάτη χρήζουν τακτικής παρακολούθησης από ενδοκρινολόγους εξειδικευμένους στην πρόληψη και αντιμετώπιση των επιπλοκών της νόσου, και της θεραπείας της.

Η βεβαιότητα για επιτυχία της θεραπευτικής μας παρέμβασης στις δύσκολες αυτές περιπτώσεις, είναι εγγυημένη από την πολυετή εμπειρία μας και την άρτια εκπαίδευσή μας στα μεγάλα ογκολογικά κέντρα Lurie Comprehensive Cancer Center του Πανεπιστημίου Northwestern University, Chicago, IL και του Weissman Comprehensive Cancer Center του University of Wisconsin, Madison-WI των ΗΠΑ. Οι θεραπευτικές μας επιλογές βασίζονται στις τελευταίες οδηγίες των εγκυρότερων διεθνών επιστημονικών οργανισμών (National Cancer InstituteNational Comprehensive Cancer NetworkThe Endocrine SocietyAmerican Association of Clinical Endocrinologists) και στόχο έχουν την επίτευξη ταχείας, ακριβούς διάγνωσης, και τη χρήση της αποτελεσματικότερης θεραπείας.

Η ολιστική θεραπευτική μας προσέγγιση έχει στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών μας και την επιτυχή αντιμετώπιση των ενδοκρινικών και μεταβολικών επιπλοκών ενός δύσκολου προβλήματος, όπως ο καρκίνος, με τον καλύτερο τρόπο. Η τελική επιλογή θεραπευτικής στρατηγικής ενωματώνει πάντα τις ιδέες και απόψεις των ασθενών μας και σέβεται απόλυτα τις προσωπικές τους προτιμήσεις.

 

επιστροφή στη γενική κατηγορία: Ενδοκρινική Ογκολογία