Το κεντρικό νευρικό σύστημα αποτελεί το κέντρο ελέγχου της έκκρισης σχεδόν όλων των ορμονών του ανθρωπίνου σώματος. Ένα πυκνό δίκτυο νευρικών κυττάρων εντοπίζεται στον υποθάλαμο και με την έκκριση ειδικών ορμονών ρυθμίζει τη λειτουργία ενός μικρού αδένα, που εντοπίζεται στη βάση του εγκεφάλου: της υπόφυσης. Η υπόφυση και ο υποθάλαμος συνεργάζονται αρμονικά προκειμένου να ρυθμίσουν τη λειτουργίας του θυρεοειδούς, των επινεφριδίων, των ωοθηκών, των όρχεων και των μαστών κατά τη γαλουχία, αλλά και να φροντίσουν για την επαρκή έκκριση αυξητικής ορμόνης και τη διατήρηση της ισορροπίας άλατος και ύδατος. Ταυτόχρονα, με μηχανισμούς που δεν έχουν διαλευκανθεί πλήρως, ρυθμίζουν την όρεξη, το ισοζύγιο ενέργειας, την παραγωγή θερμότητας, το σωματικό βάρος και πολλές άλλες παραμέτρους του μεταβολισμού.

Διαταραχές στην περιοχή του υποθαλάμου και της υπόφυσης έχουν ως συνέπεια τη διαταραχή στην έκκριση μιας ή περισσότερων, ή ακόμα και όλων των ορμονών του σώματος. Συνήθεις διαταραχές είναι η παρουσία καλοήθων όγκων εντός ή πέριξ του συστήματος αυτού, που οδηγεί σε ανεπάρκεια πολλαπλών ενδοκρινικών συστημάτων. Η παρουσία εκκριτικών αδενωμάτων είναι πιο σπάνια, οδηγεί όμως σε χαρακτηριστικά σύνδρομα, όπως η ακρομεγαλία, η νόσος Cushing, ο κεντρικός υπερθυρεοειδισμός, η υπερπρολακτιναιμία καθώς και η υπερέκκριση της αντιδιουρητικής ορμόνης. Σπάνιο εύρημα είναι η παρουσία καρινώματος της υπόφυσης, ή μεταστατικών όγκων στην περιοχή. Η αντιμετώπιση αυτών των παθήσεων χρειάζεται εξειδικευμένες γνώσεις, ικανότητα συντονισμού πολλών ιατρών διαφορετικών ειδικοτήτων, αλλά και εμπειρία στο αντικείμενο.

Στο ιατρείο μας παρέχουμε υπηρεσίες υψηλού επιπέδου για τη διάγνωση και θεραπεία αυτών των ασθενειών, κάτι που εγγυάται η πολυετής εμπειρία μας, αλλά και η άρτια εκπαίδευσή μας στα ειδικά ιατρεία Νευροενδοκρινολογίας των Πανεπιστημίων Northwestern University, Chicago, IL και University of Wisconsin, Madison, WI των ΗΠΑ. Ακολουθώντας τις οδηγίες των διεθνών επιστημονικών οργανισμών οργανισμών (The Endocrine SocietyAmerican Association of Clinical EndocrinologistsPituitary SocietyGrowth Hormone Research Society) στοχεύουμε στην επίτευξη ακριβούς διάγνωσης, και τη χρήση της ασφαλέστερης, φθηνότερης και αποτελεσματικότερης θεραπείας.

Η ολιστική θεραπευτική μας προσέγγιση έχει στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών μας και την επιτυχή αντιμετώπιση της πάθησής τους με τον καλύτερο, αλλά και οικονομικότερο τρόπο. Η τελική επιλογή θεραπευτικής στρατηγικής ενωματώνει πάντα τις ιδέες και απόψεις των ασθενών μας και σέβεται απόλυτα τις προσωπικές τους προτιμήσεις.

 

επιστροφή στη γενική κατηγορία: Υπόφυση και Υποθάλαμος