ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΝΕΑ PHOTO GALLERY ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κι όμως… και αυτό γίνεται!

dogs

Πολλά σκυλάκια χρησιμοποιούνται, ώστε με τις ικανότητές τους να βοηθήσουν ασθενείς με προβλήματα κινητικά, όρασης κλπ.

Κάποιες άλλες φορές χρησιμοποιούνται θεραπευτικά, ώστε να βοηθήσουν ασθενείς να νιώσουν καλύτερα κατά τη διάρκεια μιας οξείας ασθένειας.

Αυτό που δεν είχαμε φανταστεί, όμως, είναι ότι θα μπορούσαν να διαγνώσουν τον καρκίνο του θυρεοειδούς με την όσφρησή τους. Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Άρκανσας των ΗΠΑ εκπαίδευσε σκύλους να απαντούν καθίζοντας κάτω, όταν αισθάνονταν την παρουσία καρκινικών κυττάρων από το θυρεοειδή μέσα σε δείγμα ούρων ασθενών. Όσο και αν αυτό ακούγεται τρελό, πραγματοποίησαν μια μελέτη ούρων από 34 ασθενείς, 15 εκ των οποίων είχαν καρκίνο του θυρεοειδούς. Τόσο τα σκυλιά, όσο και ο εκπαιδευτής τους δε γνώριζαν τη σωστή διάγνωση. (αν υπήρχε καρκίνος ή όχι)

Τελικά τα σκυλιά ανταποκρίθηκαν σωστά στο 89% των περιστατικών, ενώ όταν έγνεφαν ότι δεν υπάρχει καρκίνος είχαν δίκιο στο 90%!!! Αν αυτό το αποτέλεσμα συγκριθεί με την επιτυχία της παρακέντησης ενός όζου, που στο ιατρείο μας αγγίζει το 94% και παγκοσμίως είναι περίπου 91%, διαπιστώνουμε ότι δεν απέχει και τόσο πολύ….

Φυσικά δεν ήρθε ακόμα η ώρα να χρησιμοποιήσουμε την ικανότητα αυτή των σκύλων κλινικά. Πιθανόν όμως στο μέλλον να το δούμε και αυτό…

paparodis.gr © 2020
design-development: thinkout.gr