Τα επινεφρίδια είναι δύο μικροί ενδοκρινείς αδένες που βρίσκονται στην κοιλιά. Το όνομά τους το παίρνουν από τη θέση στην οποία βρίσκονται, δηλαδή πάνω από τους νεφρούς (= επί + νεφρός). Η λειτουργία τους είναι τελείως ξεχωριστή από αυτή των νεφρών, όπως και οι ασθένειές τους.

Τα επινεφρίδια περιλαμβάνουν ένα πολύπλοκο δίκτυο κυττάρων που έχει τη δυνατότητα να παράγει χιλιάδες ορμόνες. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι ορμόνες που ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση, το μεταβολισμό του νατρίου και του καλίου, το στρες, το σάκχαρο, τη λειτουργία του ήπατος και άλλων οργάνων, καθώς και μέρος των ανδρικών ορμονών.

Προκειμένου να επηρεάσουν έναν τόσο μεγάλο αριθμό λειτουργιών του ανθρώπινου σώματος και να φτιάξουν έναν τόσο μεγάλο αριθμό ορμονών, η λειτουργία των επινεφριδίων είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη. Οποιαδήποτε ανωμαλία μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, σε πολλά μέρη του ανθρώπινου σώματος ταυτόχρονα. Η αξιολόγηση και διάγνωση των ασθενειών των επινεφριδίων είναι ιδιαίτερα επίπονη, και απαιτεί πολλαπλές εξετάσεις σε διάφορα στάδια.

 

Επινεφρίδια δεύτερη ιατρική γνώμη