ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΝΕΑ PHOTO GALLERY ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διάφορες μελέτες έχουν επανειλημμένα προσπαθήσει να κατανοήσουν τη σχέση του ύπνου με το μεταβολισμό. Αν και αρκετά ενδιαφέροντα δεδομένα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ένας καταιγισμός νέων μελετών παρουσιάζεται καθημερινά, για να μας αποδείξει ότι το σώμα μας χρειάζεται έναν καλό, σωστό ύπνο κάθε ημέρα, διαφορετικά ο μεταβολισμός μας τίθεται σε δοκιμασία.

Σε προηγούμενες αναρτήσεις μας (εδώ και εδώ) είδαμε ότι η έκθεση στο φως της ημέρας νωρίς το πρωί βελτιώνει το μεταβολισμό σε σχέση με τους ανθρώπους που ξυπνούν αργότερα. Επίσης είδαμε ότι η στέρηση του ύπνου προκαλεί μεταβολικό σύνδρομο, παχυσαρκία και τάση για εμφάνιση Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2.

Τώρα, μια νέα μεγάλη μελέτη από το Harvard Medical School καταδεικνύει άλλη μια παράμετρο αυτού του φαινομένου: οι συχνές αλλαγές στην ώρα που πέφτουμε για ύπνο, όπως και η καθημερινή διαφοροποίηση του χρόνου του ύπνου αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Για κάθε 1 ώρα που καθυστερούμε να κοιμηθούμε σε σχέση με τον καθημερινό μας ύπνο, ο κίνδυνος παχυσαρκίας αυξάνει 63% στους άνδρες και 22% στις γυναίκες. Επίσης, κάθε ώρα ύπνου που κάνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας κατά 23% στους άνδρες και 29% στις γυναίκες.

Η δική μας ανάγνωση αυτών των δεδομένων είναι ότι ο ύπνος αποτελεί βασικό ρυθμιστή του μεταβολισμού του ανθρώπου, μέσω του συντονισμού της κιρκαδιανής έκκρισης των ορμονών. Συνεπώς, κάθε παρέκκλιση από ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου προκαλεί δυσαρμονία στην έκκριση αυτών των ορμονών και κατά συνέπεια οδηγεί τον οργανισμό σε μεταβολικό στρες. Ως άνθρωποι είμαστε φτιαγμένοι να κοιμόμαστε νωρίς το βράδυ, να κοιμόμαστε για τουλάχιστον 8 ώρες, να ξυπνάμε νωρίς το πρωί, και ο ύπνος να ξεκινά την ίδια ώρα κάθε βράδυ. Δυστυχώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν επιτρέπει τέτοιες πολυτέλειες, με συνέπεια την επιδημία του μεταβολικού συνδρόμου και της παχυσαρκίας.

Για περισσότερες πληροφορίες στην υγιεινή του ύπνου, το μεταβολισμό και την παχυσαρκία, επικοινωνείστε με το ιατρείο μας στο (2610) 222.176 ή στείλτε email στο rodis@paparodis.gr.

paparodis.gr © 2018
design-development: thinkout.gr