Το γάλα περιέχει σημαντική ποσότητα λίπους. Το λίπος της διατροφής μας σχετίζεται με παχυσαρκία, μεταβολικό σύνδρομο και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Μήπως λοιπόν το γάλα είναι επικίνδυνο για το μεταβολισμό μας?
Μια νέα εκπληκτική μελέτη απαντά σε αυτό το ερώτημα.
Τα λιπαρά χωρίζονται σε 2 κατηγορίες. Τα πολυακόρεστα και τα κορεσμένα.
Τα πολυακόρεστα λιπαρά θεωρούνται καλές πηγές ενέργειας μιας και ρυθμίζουν το μεταβολισμό, και ελαττώνουν τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου.
Αντίθετα τα κορεσμένα λίπη σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, σακχαρώδους διαβήτη και οδηγούν σε απορύθμιση του μεταβολισμού.
Μια μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Lancet Diabetes and Endocrinology βρήκε ότι όλα τα κορεσμένα λίπη δεν είναι ίδια!
Τόσο τα κορεσμένα λίπη με μονό αριθμό ατόμων άνθρακα στην πλάγια άλυσο, όσο και αυτά με πολύ μακριά πλάγια άλυσο σχετίζονται με 30% μείωση του κινδύνου εμφάνισης Σακχαρώδους Διαβήτη. Αντιθετα, Τα κορεσμένα λίπη με ζυγό αριθμό ατόμων άνθρακα στην πλάγια άλυσο σχετίζονται με 43% αύξηση του κινδύνου εμφάνισης Σακχαρώδους Διαβήτη.
Το πιο ενδιαφέρον από όλα, όμως, είναι ότι το γάλα περιέχει σε μεγαλύτερες ποσότητες τα λίπη που προστατεύουν από το Σακχαρώδη Διαβήτη, ενώ οι τροφές που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες περιέχουν περισσότερα λίπη που σχετίζονται με την αύξηση του Σακχαρώδους Διαβήτη.
Συνεπώς η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων είναι πιο επωφελής σε σχέση με την κατανάλωση υδατανθράκων και ελαττώνει τον κίνδυνο Σακχαρώδους Διαβήτη!
Το γάλα είναι αθώο τελικά…