ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΝΕΑ PHOTO GALLERY ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η απάντηση δεν είναι αυτονόητη, αν και πολλοί θα μπαίναμε στον πειρασμό να αναζητήσουμε τις μυριάδες δυσκολίες και τους περιορισμούς, που σχετίζονται με τη γήρανση, όσον αφορά τη σεξουαλική λειτουργία.

Η πραγματικότητα όμως, τί λέει? Μια μελέτη που μόλις δημοσιεύθηκε στο επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρίας, μελέτησε τις ορμονικές αλλαγές που αφορούν την 3η ηλικία, και πώς αυτές σχετίζονται με την εμφάνιση άνοιας ή άλλων δυσλειτουργιών της διάνοιας.

Διαπιστώθηκε καταρχάς, ότι όλοι οι ηλικιωμένοι εκδήλωσαν μια σημαντική ελάττωση στα επίπεδα των ορμονών του φύλου με τα χρόνια – ορμόνες όπως η τεστοστερόνη, η οιστραδιόλη κλπ.

Ταυτόχρονα, ένα σημαντικό μέρος των ηλικιωμένων είχε τακτική σεξουαλική ζωή. Ήταν οι ίδιοι, που εμφάνισαν τη μικρότερη ελάττωση στα επίπεδα των ορμονών με τα χρόνια. Οι άνθρωποι αυτοί εμφάνιζαν πολύ σπανιότερα άνοια ή άλλες μορφές διαταραχής του επιπέδου συνείδησης. Συνεπώς, η παρουσία πιο υψηλών επιπέδων ορμονών και η συνακόλουθη καλύτερη σεξουαλική ζωή στην 3η ηλικία, συνοδεύονταν από καλύτερη υγεία, και μεγαλύτερη διαύγεια πνεύματος.

Άρα μήπως αυτό σημαίνει, ότι όποιος έχει καλή σεξουαλική ζωή για πιο πολλά χρόνια θα ζήσει και περισσότερο? Μάλλον σε αυτή την περίπτωση ισχύει το αντίθετο – όποιος έχει καλύτερη υγεία (δηλαδή είναι πιο δύσκολο να εμφανίσει άνοια γενικότερα), είναι πιο πιθανό να έχει υψηλότερα επίπεδα ορμονών του φύλου, και άρα να έχει καλή σεξουαλική ζωή.

paparodis.gr © 2023
design-development: thinkout.gr
espa logo