Αν και πολλοί από εμάς είναι πεπεισμένοι για την απάντηση σε αυτό το ερώτημα (για τους δικούς του λόγους ο καθένας), πλέον υπάρχει και επίσημη επιστημονική απάντηση.
Η απάντηση αυτή ήρθε από μια μελέτη που έρχεται από το Πανεπιστήμιο του Yale και δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Nature Cell Biology. Οι ερευνητές μελέτησαν την αντίδραση του λιπώδους ιστού στα ποντίκια, με τη διατροφή με πολλά μικρά γεύματα, ή με ένα μεγάλο και πλούσιο γεύμα. Τα αποτελέσματα ήταν άκρως ενδιαφέροντα, αφού βρέθηκε ότι με τη λήψη ενός μόνο γεύματος ημερησίως, ο λιπώδης ιστός ενεργοποιείται έντονα και τα κύτταρά του πολλαπλασιάζονται, αποθηκεύοντας τροφή και ενέργεια. Αυτό οδηγεί σε σημαντική αύξηση του σωματικού βάρους, αν υπάρχει επάρκεια στην τροφή.
Αυτό είναι μια αναμενόμενη αντίδραση, αφού το ανθρώπινο σώμα, όπως και των ζώων τείνει να αισθάνεται τις συνθήκες δυσκολίας ανεύρεσης τροφής. Σε τέτοιες περιόδους προσπαθεί όταν βρει διαθέσιμη τροφή να την αποθηκεύσει όσο γίνεται πιο καλά, προκειμένου να αντέξει μια πιθανή μελλοντική περίοδο έλλειψης τροφής. Ταυτόχρονα σε τέτοιες καταστάσεις ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται και η όποια προσπάθεια απώλειας βάρους δυσκολεύει σημαντικά.
Συνεπώς, η λήψη τροφής σε πολλά μικρά γεύματα είναι πολύ σημαντική, μιας και ενεργοποιεί καλύτερα το μεταβολισμό μας, και βοηθάει να μην παχύνουμε, ακόμα και αν τρώμε περισσότερο.