Η φυσιολογική σεξουαλική λειτουργία, τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες, εξαρτάται από την αρμονική συνεργασία μιας πλειάδας παραγόντων, κυρίως ορμονικών, με κεντρικό το ρόλο των όρχεων στον άνδρα και της ωοθηκών στη γυναίκα. Τα όργανα αυτά ονομάζονται γονάδεapth 4ς και ένας από τους ρόλους τους είναι η παραγωγή των ορμονών του φύλου: της τεστοστερόνης για τους άνδρες και των οιστρογόνων για τις γυναίκες. Η επαρκής σεξουσαλική λειτουργία και στα δύο φύλα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη φυσιολογική λειτουργία των γονάδων, και γι’ αυτό ακόμα και οι ηπιότερες διαταραχές στη λειτουργία τους αποτελούν σημαντικούς παράγοντες stress για τη σεξουαλική υγεία του ζεύγους, αλλά και για το κάθε άτομο ξεχωριστά.

 • Ανεπάρκεια τεστοστερόνης και άλλων ανδρογόνων

  Η έλλειψη της τεστοστερόνης και των λοιπών ανδρικών ορμονών στους άνδρες προκαλεί ελάττωση της libido (σεξουαλικής διάθεσης), καθώς και της στυτικής λειτουργίας, αλλά και ένα μεγάλο αριθμό διαταραχών του μεταβολισμού και της υγείας των οστών. Τα τελευταία χρόνια ένας μεγάλος αριθμός ανδρών υποφέρουν από αυτή την διαταραχή, που δεν είναι και τόσο αθώα. Η αιτία αυτού του φαινομένου μπορεί να οφείλεται σε παράγοντες νοσηρότητας των όρχεων, της υπόφυσης ή του υποθαλάμου (που βρίσκονται στον εγκέφαλο), νοσήματα του μεταβολισμού, αλλά και το σακχαρώδη διαβήτη, την παχυσαρκία ή την υπνική άπνοια. Στις γυναίκες η ανεπάρκεια των ανδρικών ορμονών τεστοστερόνης, ανδροστενεδιόνης και DHEA-S σχετίζεται με διαταραχές του μεταβολισμού, κατάθλιψη και ελαττωμένη σεξουαλική διάθεση.

 • Ανεπάρκεια οιστρογόνων

  Στις γυναίκες, η έλλειψη των οιστρογόνων δεν είναι πολύ συχνή σε νεαρή ηλικία, προσβάλλει όμως, όλες ανεξαιρέτως τις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση. Οι κίνδυνοι που ελοχεύουν με αυτή τη δυσλειτουργία είναι πολλοί και περιλαμβάνουν μια αύξηση της συχνότητας των καρδιαγγειακών επεισοδίων, δυσλιπιδαιμία, αύξηση του βάρους και του λιπώδους ιστού, αυξημένο κίνδυνο σακχαρώδους διαβήτη, καθώς και κάποιες μορφές καρκίνου. Πάρα πολύ σημαντική, όμως, είναι και η επίδραση αυτής της αλλαγής στο μεταβολισμό των οστών, μιας και η επάρκεια των οιστρογόνων είναι απαραίτητος και καθοριστικός παράγων διατήρησης της οστικής μάζας. Στις νεότερες ηλικίες ο κίνδυνος οστεοπόρωσης είναι μεγάλος και η θεραπεία απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και ιδιαιίτερες ικανότητες.

  Στους άνδρες η ανεπάρκεια των οιστρογόνων είναι πολύ σπάνια και όταν παρατηρηθεί οδηγεί σε ήπιες αλλαγές στο μεταβολισμό των οστών.

  Στο ιατρείο μας αντιμετωπίζουμε τους ασθενείς με ανεπαρκή λειτουργία των γονάδων (ωοθηκών ή όρχεων) και συνακόλουθη έλλειψη των ορμονών του φύλου με μια ολιστική προσέγγιση, με στόχο την αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας και σεξουαλικ΄λης ικανότητας, φροντίζοιντας για την αναστροφή όλων των μεταβολικών διαταραχωών

  Η εμπειρία μας από την εκπαίδευση και συνεχιζόμενη ερευνητική συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Northwestern University, Chicago, IL και University of Wisconsin, Madison, WI των ΗΠΑ εγγυάται για την επιτυχία της αγωγής που θα προτείνουμε. Οι διαταραχές αυτές αποτελούν αντικείμενο συνεχούς έρευνας για μας, με συνέπεια να συνδιαμορφώνουμε τις οδηγίες των διεθνών επιστημονικών οργανισμών (The Endocrine SocietyAmerican Association of Clinical Endocrinologists).

  Η θεραπευτική μας προσέγγιση έχει στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών μας και την επιτυχή αντιμετώπιση της πάθησής τους με τον οικονομικότερο τρόπο. Η τελική επιλογή θεραπευτικής στρατηγικής ενωματώνει πάντα τις ιδέες και απόψεις του ασθενούς και σέβεται απόλυτα τις προσωπικές του προτιμήσεις.

 

επιστροφή στη γενική κατηγορία: Σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία