ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΝΕΑ PHOTO GALLERY ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γνωρίζαμε μέχρι σήμερα ένα μεγάλο αριθμό επιπλοκών που σχετίζονται με το Σακχαρώδη Διαβήτη στην κύηση, κυρίως λόγω της αντίστασης στην ινσουλίνη, που δρα ως αναβολικός παράγοντας για το έμβρυο, με συνέπεια να βγαίνουν μεγάλα παιδιά. Ταυτόχρονα, οι έγκυοι με Σακχαρώδη Διαβήτη εμφάνιζαν περισσότερες μαιευτικές επιπλοκές.

Χθες, όμως, άλλη μια τεράστια μελέτη δημοσιεύθηκε στο επίσημο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, διερευνώντας την πιθανότητα ο Σακχαρώδης Διαβήτης στην κύηση να σχετίζεται με τον αυτισμό στα παιδιά.

Μελετώντας μια τεράστια βάση δεδομένων από την Καλιφόρνια, που περιλάμβανε 322.000 γεννήσεις (!), μελέτησαν τη σημασία του σακχαρώδους διαβήτη στη μητέρα υπό 2 μορφές:

1. Μητέρες με διαβήτη που προϋπήρχε της κύησης
2. Μητέρες με διαβήτη στην κύηση.

Όταν οι μελετητές συνυπολόγισαν σε αυτή τη μελέτη περισσότερους από 10 παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την εμφάνιση αυτισμού στα παιδιά, διαπίστωσαν ότι η εκδήλωση σακχαρώδους διαβήτη πριν την 26η εβδομάδα της κύησης σχετιζόταν με μια αύξηση του αυτισμού στους απογόνους κατά 26-42%!!!!

Αυτό σημαίνει ότι ο διαβήτης της κύησης δεν είναι καθόλου ασήμαντος ως προς τον κίνδυνο αυτό, έστω και αν η αύξηση της συχνότητας του αυτισμού είναι μικρή. Αυτό που περιμένουμε τώρα είναι μια μελέτη που θα διερευνήσει κατά πόσον ο καλός έλεγχος του σακχάρου στην κύηση ελαττώνει ή εκμηδενίζει αυτό τον κίνδυνο.

paparodis.gr © 2020
design-development: thinkout.gr