ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΝΕΑ PHOTO GALLERY ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

coffee-tea

Οι περισσότερες έγκυοι αναρωτιούνται συχνά τί μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το μωρό τους και συνειδητά προσπαθούν να το προστατέψουν από παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τις καθημερινές τους συνήθειες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του καπνίσματος, το οποίο διακόπτουν (ή πρέπει να διακόψουν) άμεσα, οι περισσότερες γυναίκες στην κύηση.

Τί γίνεται όμως με τον καφέ ή το τσάι ή τα καφεϊνούχα αναψυκτικά? Ανάλογα με τον ιατρό που θα ρωτήσουμε θα πάρουμε και διαφορετικές απαντήσεις, και πιθανόν όλες αυτές οι απαντήσεις να κρύβουν μικρή δόση αλήθειας. Επειδή όμως ζούμε στην εποχή της έρευνας και της τεχνολογίας, νομίζουμε ότι ήρθε η ώρα να δούμε τί δείχνουν τα επιστημονικά δεδομένα.

Πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύθηκε μια μεγάλη προοπτική μελέτη στο Διεθνές Περιοδικό της Παχυσαρκίας από την ερευνητική ομάδα του Stanford University της Καλιφόρνιας, που φώτισε κάποιες πτυχές της κατανάλωσης καφεΐνης από την έγκυο και του αντίκτυπου στο κύημα.

Παρακολουθώντας περίπου 500 εγκύους, και τα παιδιά τους για 15 χρόνια, διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση καφεΐνης στην κύηση (αυτό περιλαμβάνει και το τσάι), προκαλούσε αύξηση του κινδύνου παχυσαρκίας κατά 87% στα παιδιά.

Αυτό όμως δεν τελείωσε εκεί, μιας και διαπιστώθηκε ότι όσο πιο πολλούς καφέδες έπιναν οι έγκυοι, τόσο περισσότερο αύξανε ο κίνδυνος παχυσαρκίας. Με 1 ποτήρι καπουτσίνο ή εσπρέσο ο κίνδυνος ήταν αυξημένος 77%, ενώ ανέβαινε κατά 137% όταν έπιναν περισσότερους καφέδες. Το τσάι πάντως είχε ηπιότερα αποτελέσματα, αφού 1 κούπα ημερησίως αύξανε τον κίνδυνο παχυσαρκίας στα παιδιά κατά περίπου 43%.

Τέλος, η κατανάλωση αναψυκτικών με καφεΐνη, όπως η CocaCola αύξανε τον κίνδυνο κατά 97%!!!!!

Αυτό δεν αποδεικνύει την αιτιολογική σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφεΐνης από τη μητέρα και παχυσαρκίας στο παιδί, αλλά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε όλους μας. Κατά συνέπεια, καλό θα ήταν να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε την κατανάλωση καφεΐνης στην κύηση όσο γίνεται, προκειμένου να ελαττώσουμε τον κίνδυνο παχυσαρκίας για τα παιδιά μας.

paparodis.gr © 2023
design-development: thinkout.gr
espa logo